Przekonali się o tym ósmoklasiści ze szkół podstawowych Powiatu Nowosolskiego, którzy 5 marca 2020 r. bardzo licznie odwiedzili Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 w Nowej Soli.
Dzień Otwartych Drzwi był okazją do zaprezentowania atrakcyjnych kierunków kształcenia, nowoczesnych pracowni dydaktycznych oraz pasji i zainteresowań młodzieży. Warsztaty, pokazy, konkursy, degustacje – takie atrakcje czekały na naszych gości. Ogromne zaangażowanie oraz profesjonalne przygotowanie uczniów i nauczycieli Spożywczaka pozwoliło odczuć atmosferę panującą w szkole, sprzyjającą zdobywaniu wiedzy i umiejętności oraz wszechstronnemu rozwojowi.
Rap o szkole
Na wycieczkę po szkole zapraszał zielonogórski raper Rademenez. Podczas wspólnej przechadzki opisywał rymami min. procesy dystrybucji i magazynowania towarów, tajniki przygotowywania dań oraz ich walory smakowe, podkreślając, że tu „płynie wszystko z serca” i „dlatego tu są wyniki”. Śpiewająco opowiedział, jak wyglądały pokazy wojskowe z zakresu pierwszej pomocy, zatrzymania pojazdu oraz pracy z bronią, przygotowane przez uczniów klas mundurowych.
W rozmowie i działaniu
W wypełnionych po brzegi pracowniach logistycznych, hotelarskiej, obsługi turystycznej oraz przestronnych korytarzach szkolnych młodzież ze „Spożywczaka” dzieliła się wiedzą, prezentowała umiejętności oraz zapraszała młodszych kolegów do wspólnej zabawy. Wszystkie drogi prowadziły do pracowni gastronomicznej, z której unosił się zapach pysznych potraw i aromatycznej kawy. Nasi goście mieli możliwość degustacji, ale także mogli sprawdzić swoje umiejętności kulinarne.
Jak w SPA
Strefa relaksu przygotowana przez klasy technikum hotelarskiego oraz obsługi turystycznej przyciągała tańcem i dobrą muzyką. Był także czas na indywidualne rozmowy z uczniami i nauczycielami, którzy przekonywali, że w Spożywczaku można rozwijać pasje, które często związane są z kierunkiem kształcenia.
Dzięki wsparciu firm partnerskich, takich jak Lantmannen Unibake, AB Foods Polska, Inicjatywa Nowa Praca udało się zaprezentować ofertę edukacyjną naszej szkoły, a jednocześnie zapoznać uczniów stojących u progu wyboru ścieżki kariery z możliwościami zatrudnienia na lokalnym rynku pracy.
Dziękujemy i zachęcamy do wyboru jednego z kierunków kształcenia w roku szkolnym 2020/2021:Technikum
- technik hotelarstwa
- technik logistyk
- technik organizacji turystyki
- technik żywienia i usług gastronomicznych
Szkoła Branżowa I Stopnia
- kucharz
- magazynier – logistyk