Kolorowe lizaki z czekolady, słodkie praliny z trzema nadzieniami, zjawiskowe torty to tylko niektóre dzieła sztuki cukierniczej wykonane przez uczennice nowosolskiego Spożywczaka. Lubicie słodkości? Ślinka cieknie na sam widok.
Sztuka dekorowania artystycznego wyrobów cukierniczych to temat warsztatów, w których uczestniczyły uczennice klas Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 w Nowej Soli.
W przemiłej atmosferze przyszłe cukierniczki zdobywały nowe kompetencje ucząc się od najlepszych. Zajęcia prowadziła Justyna Haluch z Fundacji Wiedza Umiejętność Rozwój, która krok po kroku wprowadzała młodzież w tajniki sztuki cukierniczej.
Na zakończenie kursu młodzież otrzymuje certyfikat wydany na podstawie rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej.
Słodkie warsztaty odbyły się w ramach projektu Powiatu Nowosolskiego „Modernizacja kształcenia zawodowego w Powiecie Nowosolskim”. W najbliższym tygodniu w ramach tego projektu kolejna grupa kucharzy z ZSP nr 4 będzie podniosła swoje kwalifikacje zawodowe.