„Nitki” kształcą dobrych piekarzy

W zeszłym tygodniu we Wrocławiu odbył się XXI Ogólnopolski Turniej na najlepszego ucznia w zawodzie piekarz i cukiernik, pod patronatem Ministerstwa Edukacji Narodowej. Tematem przewodnim była „Głębia Oceanu”. W konkursie prezentowali się uczniowie z całego kraju, wszystkich liczących się szkół i placówek oświatowych, co bez wątpienia świadczy o jego randze i prestiżu. Uczestnictwo i sukcesy, jakie w nim odnoszą uczniowie „Nitek” to już element, który na stałe wpisał się w historię szkoły. W tym roku Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Nowej Soli, na konkursie w zawodzie piekarz, reprezentował Mariusz Pietrzak z klasy III wz oraz nauczyciel przedmiotów zawodowych Lech Urlicki. Nad całością czuwała Renata Czyżak – kierownik Praktycznej Nauki Zawodu. Tegoroczny konkurs wzorem lat ubiegłych składał się z dwóch części. W pierwszej części teoretycznej uczniowie pisali testy, natomiast w drugiej części, trwającej osiem godzin mieli do wykonania różnego rodzaju zadania praktyczne: m.in. w ciągu 5 min. uformować największą ilość rogali, wykonać chleb okolicznościowy, uformować ręcznie 6 bułek, z ciasta półcukierniczego uformować chałkę turecką i chałkę żydowską oraz wykonać dowolny wyrób z ciasta półcukierniczego.
Kryteria oceny były bardzo wymagające poczynając od tematyki wyrobów, higieny osobistej, organizacji stanowiska pracy, estetyki wyrobów, profesjonalności wykonania oraz samej prezentacji wykonanego zadania. Turniej, jak podkreślali uczestnicy i jurorzy stał na bardzo wysokim poziomie.
Komisja powołana przez Główny Komitet Ministra Edukacji Narodowej miały trudne zadanie do wykonania, gdyż poziom był niezmiernie wyrównany, a o ostatecznym miejscu decydowały małe punkty.
Mariusz Pietrzak w części teoretycznej zajął 6. miejsce natomiast w części praktycznej 11. To bardzo wysokie lokaty biorąc pod uwagę fakt, że w konkursie startowały szkoły z całej Polski.