Kucharze i cukiernicy na kursie dietetycznym

W trzystopniowym kursie dietetyki uczestniczyli przyszli kucharze i cukiernicy z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Nowej Soli. Szkolenie odbyło się w ramach realizowanego przez Powiat Nowosolski projektu “Modernizacja kształcenia zawodowego…”.

Uczniowie ZSP nr 2 podczas kursu dietetycznegoDo udziału w specjalistycznym kursie zostało zaproszonych 8 uczniów ZSP nr 2. Młodzież miała okazję zdobyć dodatkowe kwalifikacje, które przyczynią się do zwiększenia ich kompetencji i umiejętności zawodowych.

Pierwszy stopień kursu polega na wprowadzeniu do nauki jaką jest dietetyka, fizjologia i anatomia układu pokarmowego człowieka. Omówienie podstawowych składników odżywczych oraz witamin i składników mineralnych. Zasady zdrowego żywienia i układania jadłospisów.

Drugi stopień zajmuje otyłością i metodami jej leczenia. Żywienie dzieci i młodzieży oraz kobiet ciężarnych i karmiących. Żywienie osób aktywnych fizycznie – wybrane dyscypliny sportowe. Psychodietetyka.

Trzeci stopień kursu poświęcony jest dietoterapii w chorobach metabolicznych (cukrzyca, nadciśnienie, miażdżyca itp) oraz alergiach pokarmowych. Nowotwory i niedożywienie. Nowoczesna suplementacja i preparaty doustne dietozastępcze. Żywienie osób starszych. Ziołolecznictwo. Catering dietetyczny, żywienie zbiorowe.