Cepeliada 2017

Dwa weekendowe dni trwał VI Międzynarodowy Festiwal Sztuki Ludowej i Jadła Regionalnego Cepeliada 2017. W sobotę, w uroczystym otwarciu uczestniczył Wicestarosta Nowosolski Przemysław Ficner. Jak zwykle było wesoło i kolorowo, a to za sprawą kramów i wyrobów rękodzielniczych oraz regionalnego jadła. W niedzielę występowały zespoły ludowe, które walczyły o Puchar Starosty Nowosolskiego. Pierwsze miejsce zajęły Nietkowianki, drugie Jarzębinki, trzecie Konotopianie. Starosta przekazał również pięć zestawów nagród dla zwycięzców indywidualnych w kategorii najlepsze produkty regionalne. Nagrody wręczyła Sekretarz Powiatu Sylwia Wojtasik.
Wyniki:
Konkurs na najładniejsze stoisko
– I miejsce – Alicja Gniazdowska
– II miejsce – Marta Zybaczyńska
– III miejsce – Barbara Bal
2. Konkurs na najładniejszy wyrób rękodzielniczy
– I miejsce – Małgorzata Andrzejewska za „bajkową lalkę cukierkową”
– II miejsce – Ewa Hominiec za „kurkę przyjaciółkę”
– III miejsce – Katarzyna Walkowiak za „herb Nowej Soli z piernika”
3. Konkurs na najlepszy produkt regionalny w kategorii ciasta i wypieki
– I miejsce – Warsztaty Terapii Zajęciowej w Nowej Soli
4. Konkurs na najlepsze gotowe dania
– I miejsce – Maciej Pawlikowski za śpek, schab i szynkę wędzoną na zimnym dymie
– II miejsce – Piotr Śmiglewski za ziołomiód sosnowy
– III miejsce – Wiejska Chata Piotr Łapiński za polędwicę dojrzewającą
5. Konkurs na najlepsze wyroby alkoholowe i bezalkoholowe
– I miejsce – Beata Ilnicka za herbatę zieloną z flaszowcem
– II miejsce – Genowefa Tejman za syrop z nawłoci
fot. Fundacja Twórczości Ludowej Cepeliada