Był ogień i smak w ZSP nr 4

Nowe pracownie zawodowe, nowe umiejętności i ciekawe warsztaty. Szkoła ze smakiem czyli Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 w Nowej Soli zaprezentował się podczas Dni Otwartych Funduszy Europejskich Lubuskiego.

Pokaz techniki flambirowania Fundusze Europejskie zmieniają Powiat Nowosolski. O tym jak bardzo, można było się przekonać w piątek podczas Dnia Otwartego Funduszy Europejskich Lubuskiego. Tym razem mieszkańcy mogli odwiedzić ZSP nr 4. Dzięki wsparciu UE w tej szkole udało nam się wyremontować i doposażyć pracownie do nauki zawodu w technikum fotografii i multimediów, technikum żywienia i usług gastronomicznych, technikum organizacji turystyki, technikum logistyki czy szkołach branżowych (magazynier/logistyk i kucharz).

W tym dniu szkołę odwiedzili m. in. przedstawiciele Zarządu Powiatu Nowosolskiego Starosta Mariusz Stokłosa i Członkini Sylwia Wojtasik, a także uczniowie nowosolskich szkół. Dla przybyłych gości organizatorzy przygotowali pokazy kulinarne. Podczas warsztatów gastronomicznych uczniowie przygotowali pizze z patelni, ciasteczka owsiane, szparagi z jajkiem poche i sosem holenderskim oraz roladkę z pstrąga z puree z kalafiora, a na deser pyszną kawę i domowe rogaliki.

O zachowanie wspomnień z tego spotkania zadbali uczniowie z technikum fotografii, którzy przygotowali m. in. ściankę do zdjęć oraz reportaż z wydarzenia.